PARK.ing

PARK.ing

Kiosk K67: Odprti atelje

Ukmarjev trg, Koper od 10. 5. do 30. 10. 2023  Znameniti kiosk K67 v lasti Obalnih Galerij Piran – Gallerie Costiere Pirano začenja svojo začasno rabo na Ukmarjevem trgu v Kopru. V sodelovanju Obalnih galerij Piran z oddelkom Vizualne umetnosti in oblikovanje Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, KUD C3, Mestno občino Koper in Neodvisnim obalnim radijem bo kiosk postal prizorišče začasne rabe. V Odprtem ateljeju se bo od pomladi do pozne jeseni 2023 nadaljeval proces taktičnega in performativnega urbanizma. Oblikovala se bodo nova vsebinska izhodišča za spremembo parkirišča v zeleni javni prostor. Umetniške akcije in druge aktivnosti na lokaciji bodo pripomogle k oblikovanju inkluzivnega javnega prostora za različne uporabnike. Program se bo, v živo ali z novimi produkcijami, predvajal preko Neodvisnega obalnega radia NOR, ki bo v celovito zgodbo vključeval tudi številne radijske postaje na Jadranu (KLFM Split, Radio Roža Reka, Radio Rojc Pulj, Radio Robida Topolovo. Program bo vsebinsko vključen tudi v mesec arhitekture v mesecu oktobru.

Urbana akupnktura #1: Lightbox

Kiosk kot urbani regenerator vsebin se zažene z barvno paleto osvetlitve njegove notranjosti. V nočni osvetlitvi Ukmarjevega trga s spreminjajočimi barvami zdaj že legendarnih svetilk K67 povzema barve. Včasih modra, včasih zelena, nato malo rumena in spet rdeča. Vsaka barva vzbudi emocije. Strah, veselje, mir, tesnoba, žalost. Billie Holliday je nekoč dejala “Blue is not the color, blue is the state of mind.”

avtorica urbane akupunkture: Iva Gjorgijevska 10.05.2023

Urbana kavarna o parkiranju v Mestni občini Koper #11

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan in Avtomatik delovišče v torek, 16. maja, ob 16. uri vabita v bife Museum na Muzejskem trgu na neuradni urbanistični posvet ob kavi, ki bo tokrat posvečen tematiki parkiranja v Mestni občini Koper.V mesecu maju je v Mestni občini Koper začel veljati poletni parkirni režim, ki prinaša nekaj novosti. Kljub nekaterim neizogibnim podražitvam bo kratkotrajne opravke v mestu še vedno mogoče opraviti brezplačno, nespremenjena ostaja tudi cena splošnega abonmaja. Na Urbani kavarni bodo parkirni režim predstavili skozi sproščen pogovor, obenem pa prevetrili možnosti oblikovanja parkirnega režima v Mestni občini Koper.

 

Urbana akupunktura #2: Ulična tiskarna

K67 dobi z ulično tiskarno eno izmed prvotnih funkcij kioska, v njem se bo namreč v tednu med 16.05. in 21.05.2023 odvijala interaktivna inštalacija. Kiosk bo zavit v papir postal platforma izražanju in pripravi umetniškega fanzina Odprtega ateljeja in festivala skupnostnega prostora. Na fasado K67 bomo zbirali mnenja, komentarje in potrebe uporabnikov Ukmarjevega trga. Vsebine bo uredniški odbor oblikoval sestavil v fanzine. Vabljeni k sodelovabju – pridite na Ukmarjev trg in na kiosk zapišete, narišete vaše misli, zgodbe, poezijo, komentarje.

avtorica urbane akupunkture: Blažka Šifrar

Urbana akupunktura #3: Rdeča stena zelena podlaga

Kiosk je struktura za rast mediteranskih rastlin in sajenja potaknjencev v reciklirane posode. S tem se na Ukmarjevem trgu začenja projekt izobrazbe o vrtnarjenju, ki se v ga v mestih ne more izvajati na katerikoli lokaciji. Rdeča podlaga bo tako čez poletje postala zelena stena

avtor urbane akupunkture: Jakob Bratušek

Urbana akupunktura #3: Rdeča stena – zelena podlaga očitno deluje! Avtor Jakob Bratusek bo kiosk prekril z zelenjem in s tem nakazal na problem mikroklime v mestu – brez rastlin se arhitektura kioska K67 čez poletje ob visokih temperaturah pretvori v savno. Preden je instalacija dobila svojo koncno podobo, so rastline dobile noge. Pa naj kdo reče, da participacija v Kopru ne deluje! Vljudno vabljeni, da nadomestite ukradeno, v kolikor pa imate kakšno odvečno rastlino, jo lahko prinesete in zapolnite Rdečo steno z zeleno podlago!

Urbana kavarna o začasni rabi Ukmarjevega trga v Kopru #15

Neuradni posvet ob kavi z različnimi deležniki bo tokrat posvečen temi vzpostavitve začasne rabe Ukmarjevega trga v poletnih mesecih 2023. Začasna raba prostora navadno nastopi kot vmesna raba, ko se je določena namembnost prostora iztekla, nova pa se še ni vzpostavila. Mestna občina Koper želi dolgoročno spremeniti namembnost Ukmarjevega trga in iz parkirišča oblikovati javni prostor. Preko začasne rabe prostora želimo oblikovati izhodišča za preoblikovanje namembnosti prostora.

 

Leave a Reply