NOR PARK.ing

NOR PARK.ing

Mesec prostora 2023

Neformalnost sodobnih mest odpira prostore mesta investitorskem urbanizmu za namene zaslužka, ne pa za namene njegovih uporabnikov. Z odsotnostjo strokovnjakov s področja urejanja prostora so namesto njh za oblikovanje urbanih vsebin posvečeni investitorji, ki ne upoštevajo merila mesta, vsebinskih povezav ter potreb uporabnikov. Zaradi tega se oblikujejo kaotična in neustrezna razmerja, kot naprimer gradnja stanovanjskih sosesk v predelu nakupovalnih centrov, z odsotnostjo zelenih površin, šol in vrtcev. Namesto teh se objekti gradijo ob predimenzioniranih nakupovalnih strukturah in benznskih servisih. Neizmeren absurd sodobnega načina življenja spominja na Saramagovo apokaliptično vizijo razvoja mesta, ki ga je prizadela epidemija bele slepote in ne prizanaša prav nikomur. Njegov roman Slepota pripoveduje zgodbo o kugi, ki prizadene mesto in je medsebojno srečevanje prebivalcev vse bolj strašljivo. Kako bomo živeli skupaj, ko bodo javni prostori razprodani? Zgodba je prispodoba strahu pred neznanim, je to vojna, izolacija ali le strah bližine pred sočlovekom? Avtor odpirat dvom ali so slepi že od nekdaj in nadaljuje, da so »slepci, ki, čeprav vidijo, ne vidijo«.  Z vprašanji ali je nujno vedeti zakaj so slepi in  kako to slepoto premagati se začnejo vedno bolj pogosteje srečevati.  

Ob otvoritvi s Sašem Mächtigom novnarka Neva Zajc in direktorica Obalnih galerij Piran Mara Ambrožič Verderber. 

V kiosku K67, ki ga je 1967 oblikoval Saša Mächtig, se končuje zgodba začasne uporabe Ukmarjevega trga v Kopru. V kiosku K67, ki je v lasti Obalnih galerij Piran, so različni ustvarjalci oblikovali nova vsebinska izhodišča za spremembo parkirišča v zelen skupnostni prostor. Od pomladi do pozne jeseni 2023 je potekal proces taktičnega in performativnega urbanizma. Umetniške akcije in druge aktivnosti na lokaciji so pripomogle k oblikovanju inkluzivnega javnega prostora za različne uporabnike. V sodelovanju z Obalnimi galerijami Piran, z oddelkom Vizualne umetnosti in oblikovanje Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, Avtomatik Deloviščem, KUD C3, Mestno občino Koper, Radijem Rojc in Neodvisnim obalnim radijem bo kiosk v Mesecu prostora 2023 in predstavitvijo na Kulturnem bazarju prizorišče raznovrstnim akcijam. Program bo, v živo ali z novimi produkcijami, predvajan na Neodvisnem obalnem radiu NOR, ki bo v celovito zgodbo vključeval tudi radijsko oddajo Prostor ŠTIVA, producentske hiše BURRA. Slednja se redno preddvaja na Radio Rojcu iz Pulja. Kiosk K67 se preko spomina iz preteklosti z novimi urbanimi akupunkturami oblikuje v varen inkluziven prostor komunkacije. 

Zaključni dogodek v K67 je posvečen preminulemu pisatelju in novinarju Martinu Reichertu.

Radio Koper [Primorski kraji in ljudje]:Koprski trg ob glavnem ribiškem pomolu je predvsem veliko parkirišče z edinstvenim pogledom na morje. Ob mini parku s kotičkom za igrala pa izstopa znameniti rdeči kiosk K67 slovenskega arhitekta in oblikovalca Saše Mächtiga. Na to točko mestnega jedra so ga pred dobrima dvema letoma na pobudo kolektiva Avtomatik delovišče ter v sodelovanju z Obalnimi galerijami Piran postavili z jasnim namenom: Koprčane in širšo javnost ozavestiti, kako pomembno je za kakovost življenja urejanje zelenih in skupnostnih prostorov v mestnem jedru. Ob zaključku projekta začasne uporabe Ukmarjevega trga, z naslovom NORpark.ing, je Lea Širok k pogovoru povabila arhitekta in soustanovitelja Avtomatik delovišča Boštjana Bugariča.”

Prostor  

03.10.2023 od 10:00 do 12:00

Nevena Trgovčić 

S sodelovanjem z Neodvisnim obalnim radiem NOR se bo z oddajo o prostoru javnosti predstavila Nevena Trgovčić. Gre za začetek skupnega oblikovanja koncepta skupnostnih radijskih valov po severnem Jadranu.

V živo na NOR Radio in na Ukmarjevem trgu v Kopru. 

Spominjanja

05.10.2023 od 17:00 do 20:00

Aris Demirovič

V okviru programa Neodvisnega obalnega radia NOR bo DJ Aris Demirovič pripravil obetavno zvočno kuliso, ki se bo v kiosku K67 poigravala iz predvajanih zvokov CD ploščk. Z uporabo DIY pristopa bo tako izvajalec s publiko komuniciral preko tehnologij prejšnjega stoletja. Obetavni zvoki bodo prevevali kiosk kot v času nepoznavanja spleta.

Narava kot subjekt

06.10.2023 ob 18:00

Boštjan Bugarič, Valentina TomažinčičBoštjan Bugarič bo v sodelovanju z mednarodno platfomo LINA in Društvom arhitekata Istre DAI-SAI pripravil udarni performans z naslovom Narava kot subjekt. Skupaj s plesalko Valentino Tomažinčič bosta na primeru lokacije Debelega Rtiča in njegove pozicije v mejni pokrajini med Italijo in Slovenijo komunicirala kako se po pandemiji paradigme spreminjajočega se sveta usmerjajo k sklenitvi novega dogovora, ki ni osredotočen na človeka. Prikazane dekolonizacijske metodologije lahko spremenijo percepcijo skupnostnega prostora ter nagovarjajo posameznika k njegovi ustreznejši uporabi v času klimatskih katastrof.

Streaming v živo na Instagramu @Neodvisni.obalni.radio 

Vršica korenine med prsti 

07.10.2023 ob 19:00 

Tarik Haskić 

Zvočni performans se dotika vprašanj kako vstopiti v skupni prostor glasu in brezmejnosti, kako začeti zvočni dialog o bližini in oddaljenosti ter poslušati in slišati, kaj se zvoči na drugi strani? Odvržena satelitska antena in keramične posode spremenjene v rezonatorje bodo stičišče naravnih in urbanih zvočnih fenomenov Kopra in Marseillea. Valovi in glasovi se bodo predvajali v predmete in materiale, ki bodo prelivali meje zvoka in zvok mej z namenom iskanja novega izvira združitve. 

V živo na NOR Radio in na Ukmarjevem trgu v Kopru. 

Zvočenja

12.10.2023 od 12:00 do 21:00 

Boštjan Bugarič, Ana Južnič, Klara Rus, Andrijana Vesovska, Blažka Šifrar, Jakob Bratušek, Iva Gjorgijeva, Nevena Trgovčić, Gordana Trajković, Igor Dražić, 93kb (Klemen Brank)

12:00 – 13:00

Preko pogovora in njegove analiza z metodologijo odprtega mikrofona bo Boštjan Bugarič spremljal pomen oblikovanja skupnega in skupnostnega prostora v Kopru. Sprehod od Ukmarjevega do Titovega trga z odkrivanjem alternativ oblikovanja javnega prostora ter razstavo študentskih peth alternativ začasne uporabe Ukmarjevega trga oddelka Vizualne umetnosti in obllikovanje iz Pedagoške fakultte Univerze na Primorskem.

16:00 – 18:00

Branje del preko valov Radia Rojc in Neodvisnega obalnega radia NOR v spomin Martinu z Neveno Trgovčić, Gordano Trajković, Igorjem Dražić in Boštjanom Bugarič.

Martin svojimi besedili s nam je pridružil pr branju v Prostoru ŠTIVA v K67 

18:00 – 21:00

93kb (Klemen Brank) je DJ, producent, zbiratelj plošč in ustanovni član skupine House Therapy. S strastjo meša klasične vinilne zapise s svežimi produkcijami, ustvarjajoč presenetljive kombinacije zvokov. Njegova glavna inspiracija je glasba, ki prekipeva od čustev, in ne glede na žanr vedno najde prostor za 90s house v svojih setih. Tokrat bo postregel z vinyl only setom.

***

V sodelovanju in s podporo:

Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo – Mesec Prostora, Obalne galerije Piran, Mestna občina Koper – Urad za družbene dejavnosti, Univerza na Primorskem Pedagoška fakulteta Oddelek za Vizualne umetnost in oblkovanje, Avtomatik Delovišče, KUD C3, Neodvisni obalni radio NOR, Prostor štiva, BURRA, Društvo Arhitekata Istre DAI SA

Leave a Reply