Koprski optimizem aprilske okrogle mize o arhitekturi mesta Koper v sliki in s komentarji sogovornikov

Koprski optimizem aprilske okrogle mize o arhitekturi mesta Koper v sliki in s komentarji sogovornikov

Okroglo mizo o arhitekturi mesta Koper, ki je 18. aprila potekala v Galeriji Loža (Loggia), sta zaznamovala nadpovprečen obisk in izjemen izražen interes obiskovalcev. Privabila pa ni le občanov, študentov in ostalih, ki se zavzemajo za družbeno usmerjeno prostorsko ureditev mesta namesto investitorskega urbanizma, katerega žrtev je v zadnjih desetljetjih postalo naše sončno univerzitetno mesto. Pridružili sta se nam tudi medijski hiši Radio Koper in RTV SLO.

Sogovorniki okrogle mize:

in drugi sodelujoči:

Boštjan Bugarič je z odzivom prvega pogovora zadovoljen in napoveduje novega – o začasni rabi. “Odprli bomo vprašanje zapuščenih in zaprtih prostorih v mestnem jedru. S študenti FHŠ smo pri predmetu Grajeno okolje pripravili analizo, ki bo objavljena na spletni platformi zbirnik.si”
(vir: spletno mesto Radia Koper, avtor fotografije: Amar Ferizovic, študent FHŠ)
/…/ “So tudi mimo te fantastične ideje o stolpnicah na otokih, o nekih spektakularnih dvigalih in podobno, kar je vse čisti izraz pravzaprav neke blaznosti kapitala in nekega zanikanja identitete.” /…/ Dešman je predlagal še druge konkretne rešitve: npr. ukinitev krožišč ter cest znotraj mestnega jedra, dvosmerni promet in ukinitev trgovinskih središč, s čimer je v dvorani požel glasen aplavz.
(vir: portal RTV 4D, avtorica fotografije: Željka Todorkov, študentka FHŠ)
Maja Ivanič “Vse to, kar je bilo kontroverznega pri Mihevcu, je danes pravzaprav en velik kulturno-urbanističen dosežek, ker vse stvari, ki jih danes gledamo, so mnogo hujše.” /…/
(vir: portal RTV 4D, avtorica fotografije: Željka Todorkov, študentka FHŠ)
Zadnje priprave na diskusijo …
(avtorica fotografije: Željka Todorkov, študentka FHŠ)
Tudi predstavitev je že pripravljena.
(vir: avdio posnetek okrogle mize, avtorica fotografije: Željka Todorkov, študentka FHŠ)
Boštjan Bugarič /…/ “Kartolina Lep pozdrav iz Kopra govori o teh dveh svetovih: Mihevčevem nerealiziranem planu, nikoli sprejetem, na drugi strani pa govori o tem prvem planu recimo investitorske arhitekture nakupovalnih centrov … pravo mesto je nekje vmes.”
(vir: portal RTV 4D, avtorica fotografije: Patricija Turnšek, študentka FHŠ)
Odgovorni urednik revije Arhitektov bilten Miha Dešman je kritičen do prakse, ko je financiranje prostorskega načrta prepuščeno investitorju. V Kopru, meni, bi bila najbolj nujna poteza priprava vizije:
“Vizijo, ki bi imela 10 ključnih odločitev o dolgoročnih prometnih ureditvah, programih v mestu- tako urbanih, stanovanjskih in javnih prostorih.
(vir: spletno mesto Radia Koper, avtorica fotografije: Neja Jerebičnik, študentka FHŠ)
“S prostorom se pri nas v zadnjih letih niso ukvarjali strokovnjaki, ampak predvsem politiki,” pravi predsednica Piranskih dnevov arhitekture Maja Ivanič in doda, da potrebuje Koper pametne odločitve:
“Koper potrebuje mestnega urbanista, arhitekta. S pametnimi odločitvami, ki ne vidijo v vsaki birokraciji ovire, ki znajo preskakovati birokratske ovire, se da Koper s preprostimi rešitvami ponovno vzpostaviti kot mesto, na katerega ne bodo ponosni samo Koprčani, ampak tudi vsa Slovenija.”
(vir: spletno mesto Radia Koper, avtorica fotografije: Klara Čalušić, študentka FHŠ)
Hvala Galeriji Loža za prijeten prostor.
(vir: avdio posnetek okrogle mize, avtorica fotografije: Željka Todorkov, študentka FHŠ

Viri:

 

Leave a Reply