Koperiskop

Koperiskop

Koperiskop je projekt, ki ga izvajajo študentje industrijskega oblikovanja z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani v sodelovanju z Mestno občino Koper, Radiem Koper in Avtomatik deloviščem.

Cilj projekta je lokalno prebivalstvo ozavestiti o pomenu javnega prostora ter jih vključiti v načrtovanje vsebin za trenutno neizkoriščene javne površine v Kopru. V sodelovanju z občino in prebivalci mesta iščemo ideje za novo namembnost travnika ob Pristaniški ulici in sedanjega parkirišča ob Ukmarjevem trgu. Študentje so na omenjenih lokacijah postavili dve začasni akupunkturi. Piši briši tabla in lesen monolit prebivalce Kopra nagovarjata, da izrazijo svoje poglede na ta prostor in želje glede vsebine, ki bi v njem lahko zaživela.

 

Zgodbe, mnenja in ideje bodo na lokacijah zbirali v naslednjih mesecih, objavljene pa bodo na facebook strani Zbirnik, kjer ste vabljeni, da se na predloge odzovete in vključite v razpravo. V mesecu juliju boste o zbranih predlogih lahko glasovali. Najboljše ideje bomo predstavili mestni občini.

Ena izmed idej za novo namembnost travnika ob Pristaniški ulici.

Projekt spremlja istoimenska radijska oddaja na Radiu Koper. Ta preko treh oddaj obravnava teme, povezane z razvojem javnega prostora in oblikovanjem njegovih vsebin. Pogovarjamo se z različnimi aktivnimi prebivalci Kopra, strokovnjaki s področja sociologije, arhitekture in urbanizma ter predstavniki mestne uprave. Skupaj raziskujemo pomen javnega prostora in vključevanja javnosti v njegovo načrtovanje.

V prvi oddaji govorimo o pomenu javnega prostora za skupnost, njegovem trenutnem stanju in potencialu za njegov razvoj v Kopru. Javni prostor igra ključno vlogo pri tvorjenju povezane skupnosti, saj gre za vsem dostopen, vključujoč prostor, ki omogoča vzpostavljanje odnosov, zaupanja in skrbi med občani. Ljudje in njihovo delovanje so tisti, ki prostor definirajo in mu dajejo življenje. Ko govorimo o javnem prostoru, ne govorimo le o fizični lokaciji in infrastrukturi, ki jo ponuja, pač pa o njegovi vsebini, odnosih, ki se v njem vzpostavljajo, vrednotah, ki se v njem oblikujejo, izmenjavi idej in izkušenj.

V drugi oddaji odkrivamo pomen participacije posameznikov v javnem prostoru. Sprašujemo se,
kaj nas kot posameznike ovira pri tem, da bi se aktivno vključevali v odločitve na lokalnem nivoju. Mesto Koper je prvi korak v tej smeri naredilo z izvajanjem participativnega proračuna. Skupaj s sogovorci odpiramo debato o drugih načinih učinkovitega vodenja dialoga med občani in mestno upravo.

V tretji oddaji se pogovarjamo o novi namembnosti dveh javnih lokacij na obrobju mestnega jedra. Ob Pristaniški ulici je postavljena prozorna piši-briši tabla, na katero lahko narišete svojo idejo za namembnost lokacije, svoj predlog fotografirate in nam ga posredujete. V parku pri Ukmarjevem trgu vas k sodelovanju vabi lesen monolit. Navodila na monolitu vodijo na spletno mesto, kjer lahko objavite svoje predloge o namembnosti prostora. Pri snovanju prihodnosti so pomembne tudi naše korenine, zato ste lepo vabljeni, da na tem mestu delite osebne spomine ali zgodovinski pogled na to lokacijo. V kolikor lokacij ne morete obiskati, sprejemamo predloge tudi na naslovu koperiskop@gmail.com.

Projekt soustvarjamo: Avtomatik delovišče, Radio Koper, študentje industrijskega oblikovanja Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in Mestna občina Koper.
Mentorja: dr. Boštjan Bugarič in doc. Dr. Barbara Predan.
Študentje: Dea Beatovikj, Tino Duralija, Žiga Hančič, Deja Kofol, Martin Pevec, Valeska Rimele, Jon Schwarzmann, Žiga Žalec.
Na naša vprašanja so odgovarjali: Tjaša Babič, Toni Bračanov, Tina Cotič, Jadran Čalija, Neža Čebron Lipovec, Lucija Čok, Tina Čok, Mateja Filipič, Borut Jerman, Mirjam Lemut, Blaž Lenarčič, Vesna Pajič, Lea Širok, Etbin Tavčar, Irena Urbič, Salvator Žitko.
Zahvaljujemo se vsem sodelujočim v projektu.

Izvedbo postavitev financira: Mestna občina Koper

Leave a Reply