Koper. Obalno mesto številnih obrazov.

Koper. Obalno mesto številnih obrazov.

Koper v sliki in besedi skozi projekt študentov FHŠ UPR

Študenti FHŠ UPR smo v marcu in aprilu 2019 pod vodstvom doc. dr. Boštjana Bugariča med občani in drugimi mimoidičimi z anketo na temo začasne rabe in strateška izhodišča prostorskega načrta prebujali čut po rabi prostora v družbene namene. Predlogi, ki so iz zbranih odgovorov sestavili pomenljivo poročilo, so tako konec marca v imenu vseh Koprčanov in Koprčank dosegli svoj cilj: Mestno občino Koper.

Pred okroglo mizo o arhitekturi mesta, ki nas čaka že v tem tednu, vas vabimo, da si še enkrat ogledate razglednice mesta Koper, ki smo jih posneli študenti in nekaj odgovorov, ki smo jih prejeli med anketiranjem.

“Urejen imamo že ta zunanji obroč mesta, vendar v samem mestnem jedru je še ogromno zanimivih, zgodovinskih objektov, ki jih puščamo v propad. V vseh evropskih mestih so določeni ambienti, ulice, trgci in tako naprej, ki so urejeni in zanimivi tako za domačine, kot za turiste, in to v Kopru manjka. Imamo recimo Kidričevo ulico, ki je zapuščena. Imamo Valvasorjevo ulico, to se pravi, od Tomažičevega trga do Mude, torej srednjeveško ulico, ki je še kolikor toliko ohranjena, v glavnem bi se jo dalo lepo urediti. Tam je prkavčeva hiša, staro sodišče, to nič, nikogar ne zanima. Turisti prihajajo, gledajo, fotografirajo in dobijo lep vtis ob propadajočem mestu.”
Avtorica Fotografije: Klara Čalušić
“Bolj v neprofitne namene, za pomoč ljudem, umetniške zadeve, kaj takšnega.” (Odgovor na vprašanje: “Čemu bi namenili zapuščene prostore?”)
Avtorica fotografije: Klara Čalušić
“Ja, ne vem, bi morala pogledati. Ja, ker zmeraj govorimo, lahko bi nekaj tudi napisali. Jaz zagovarjam mlade in tudi starejše, sem tudi tam, ker tudi občutim in vidim. Mislim, da bi bilo življenje veliko bolj zanimivo za ene in za druge. Mladim, da jih spodbujaš za marsikaj in starejšim, da jim omogočaš, da živijo eno dostojno življenje.” (Odgovor občanke na temo strateškega načrta in podajanja predlogov.)
Avtorica fotografije: Klara Čalušić
“Namenjeni bi morali biti ljudem, tako mladim, kot starejšim, kot dnevni center, knjižnice, galerije, prostori, kjer bi se mladi in stari združevali. Ker dejansko nimamo nobenega prostora za srednjo generacijo v pravem smislu, da greš lahko ven, da je nek klub. Jaz pogrešam recimo klube, da imaš glasbo, da je neka prireditev. Nekaj v tem smislu.” (Odgovor na vprašanje: “Čemu bi namenili zapuščene prostore?”)
Avtor fotografije: Matej Zupanc
“Občina kot vemo, ni naredila nič glede tega v starem mestnem jedru, v zvezi s starimi zgradbami, sploh temi, kulturno zaščitenimi, ki jih je večina v teh mestnih ulicah.”
Avtor fotografije: Matej Zupanc
“Poznamo, dosti jih je. Zdaj naštevati je težko.. Če jih ne more država popravit, bi jih morali dati na dražbo, popraviti in jih obnoviti.” (Odgovor na vprašanje: “Ali poznate kaj zapuščenih prostorov v Kopru?”)
Avtor fotografije: Matej Zupanc
“Ne vem, lahko bi imeli ne vem kakšne prostore za otroke, za se zabavat, za učenje, ne vem … Odvisno je od tega za kakšen prostor gre, načeloma, če se da – čim več stanovanj za mlade družine, ogromno je novogradenj, ki so nepotrebne. Glede na to, da imamo cel kup starih prostorov, ki so potrebni manjše renovacije, ali pa za študente, mlade družine ali mlade študentske družine, skratka veliko možnosti je.” (Odgovor na vprašanje: “Čemu bi namenili zapuščene prostore v Kopru?”)
Avtorica fotografije: Silvija Šutej
“Lahko bi se jih dalo humanitarnim organizacijam, tudi da se koristi edukacije, ne vem kakšni so prostori, če bi se jih mogoče lahko tako uporabilo za vaje, za šport, tako, ampak edukacija, od vsega.” (Odgovor na vprašanje: “Čemu bi namenili zapuščene prostore v Kopru?”)
Avtorica fotografije: Silvija Šutej
“Varjanta skvot? Zapuščena stavba – se preseliš noter in to zasedeš, tam živiš. Jaz sem tako živel v skvotu vsaj 2 leti v Kopru.”
Avtorica fotografije: Silvija Šutej
Mislim da občina, kot je občina Koper in mestno jedro, se mi zdi zelo majhno in mislim, da bi se ti prostori tu morali bolje izkoristiti, za razne namene, alternativne namene, namene za študente, da imajo več prostora za druženje, skupno učenje, študiranje in upam da bo to v prihodnosti kaj boljše in da se bo izkoristilo kaj od tega.”
Avtorica fotgrafije: Željka Todorkov
In kako bi prazne prostore uporabili vrtčevski otroci?
“Telovadbo bi imeli noter, bi plesali, galebe, če bi imeli en tak velik prostor, bi lahko šle živali noter. Leva. Lahko bi imeli telovadbo in bi lahko plezali, prevale delali in plesali, lahko bi se kopali.”
Avtorica fotografije: Željka Todorkov
“Ne. Ste pa prav problem načeli, veste. Zaradi tega ker imate tajkune, ki to prodajajo. Se pa morate upret, tako kot ste bili včeraj na protestu za klimo, se morate tudi temu upreti, ker to je dohodek brez dela. Samo delo, čast, ne oblast.” (Odgovor občana na temo strateškega načrta in podajanja predlogov.)
Avtor fotografije: Amar Ferizović
“Ne da bi vedela, ker do zdaj se je posvečalo otokom, stolpom in tako dalje. To da smo pološčili zunanji del, notranji pa ne vem. Ne. Glede na to, da sem slabo pokretna malo težje. Tisti, ki me pa poznajo, pa vejo, kje me lahko dobijo.” (Odgovor občanke na temo strateškega načrta in podajanja predlogov.)
Avtorica fotografije: Željka Todorkov
“Toliko ljudi je, ki ne more preživeti, nima kam iti, komot bi se zrihtala kakšna stabva …”
Avtor fotografije: Amar Ferizović

Še enkrat toplo vabljeni na okrogla mizo o arhitekturi mesta z naslovom MODELI ZA NOVI URBANIZEM, ki bo v Četrtek, 18.04.2019 ob 18h v galeriji Loža.

Za slikovne in tekstovne prispevke smo zaslužni študenti 1. letnika programa Komuniciranje in Mediji na FHS UPR: Amar Maestro Ferizović, Željka Todorkov, Marija Jovanović, Tea Rednak, Matej Zupanc, Darja Oražem, Silvia Šutej, Klara Čalušić, Peter Cividini Peloza, Neja Jerebičnik. Prispevek je objavila Patricija Turnšek.

Fotografije objavljamo tudi na našem profilu Instagram. Bi tudi vi želeli, da objavimo vašo? Vabljeni, da nam jo pošljete na info@zbirnik.si

Leave a Reply