Ali so drsališča škodljiva za okolje?

Ali so drsališča škodljiva za okolje?

Drsališča imajo velik ogljični odtis, pri čemer je potrebno veliko energije za vzdrževanje nizkih temperatur, da preprečimo taljenje ledu, pravi InHabitat. Po podatkih Agencije za varstvo okolja so toplogredni plini, ki jih ustvarjajo drsališča, enaki približno 110.000 avtomobilom vsako leto.
 
 

Kakšen je ogljični odtis drsališča?

Konvencionalno ali hlajeno drsališče velikosti približno 200 m2, kar je povprečna velikost javnih drsališč, pozimi postavljeno na prostem v srednji Evropi v hladnem podnebju, porabi 19.900 litrov vode, 16.800 kW energije in v ozračje izpusti 5,52 ton CO2. mesec.

 
Hladilna sredstva za drsališče, podobno kot tista v gospodinjskih hladilnikih, vsebujejo močne toplogredne pline, ki segrevajo ozračje. Običajna sintetična hladilna sredstva, imenovana fluoroogljikovodiki (HFC), imajo potencial globalnega segrevanja (GWP) sto do tisočkrat močnejši od potenciala ogljikovega dioksida (CO2). Čeprav mnogi raje ignorirajo vplive drsališč na naše okolje, dokazi vključujejo dejstvo, da so hladilni sistemi, ki se uporabljajo za drsališča, eden od dejavnikov, ki največ prispevajo k globalnim podnebnim spremembam.
 

Kako drsališče ostane zamrznjeno?

Najpogostejši način hlajenja, ki se uporablja za ohranjanje zamrznjenega drsališča, je posredni hladilni sistem. Tu tekoče hladilno sredstvo (pogosto amoniak) absorbira toploto iz sekundarne tekočine (pogosto slanice), ki je absorbirala toploto iz vira. Na fotografiji letošnje drsališče v Kopru se nahaja tik ob morju.

 

Alternativa drsališčem so kotalkališča

Evropska mesta drsališča na prostem spreminjajo v kotalkališča. Kako se bo prilagodil Koper?
 
 
Vir: CBC
 

Leave a Reply